5 manieren om minder te piekeren en meer rust te ervaren

Piekeren. Chaos in je hoofd.

Een heel normaal iets.. af en toe.

Pieker je wat vaker dan af en toe, dan kun je er last van hebben. Mentaal maar ook lichamelijk.

Piekeren is namelijk vermoeiend. Je draait maar rond in cirkeltjes in je hoofd en je lost uiteindelijk niets op. Je gedachten maken overuren en worden de baas over je. Nadenken over oplossingen zet aan tot actie. Maar piekeren verlamt je juist. En dat leidt er weer toe dat je constant onder spanning staat en allerlei klachten kunt krijgen.

Zaak om wat meer rust in je hoofd te krijgen dus.

MIJN FAVORIETE MANIEREN OM PIEKEREN TEGEN TE GAAN

1. THINK

Luister eens naar jezelf. Welke gedachten spoken er door je hoofd? Iedereen heeft van die favoriete piekeronderwerpen. Gedachten over het verleden: ‘Wat als ik het anders had gedaan?’, ‘Waarom heb ik het op die manier aangepakt?’. Of gedachten over de toekomst: ‘Stel dat dit of dat gebeurt’, ‘Wat als?’. De eerste stap naar minder piekeren is altijd je bewust worden van de gedachten die je hebt. Vervolgens kun je er THINK op toepassen. Daarover vind je meer in dit artikel.

2. HET VERLEDEN, DE TOEKOMST EN DAARMEE HET NU

Piekergedachten gaan eigenlijk altijd over het verleden of over de toekomst. Dingen waar je of niets meer aan kunt veranderen, of waar je de uitkomst nog niet van weet. Ze halen je weg uit het enige dat je hebt: het nu. Door te focussen op dit moment, kun je je piekergedachten verminderen. Dat kun je doen door je aandacht naar al je zintuigen te brengen. Een voorbeeld: je bent aan het spelen met je baby en ondertussen dwalen je gedachten af naar het feit dat je baby wel erg verkouden is. Zou ze ziek worden? Hoe ziek zou ze worden? Dingen waar je eigenlijk geen invloed op hebt en waar meer nadenken je dus ook geen stap verder gaat helpen. Je kunt je gedachten naar dit moment brengen door je aandacht te verleggen naar:

  • Wat je hoort
  • Wat je ziet
  • Wat je voelt
  • Wat je eventueel ruikt
  • Wat je eventueel proeft

Klinkt een beetje zweverig, maar geloof mij, het werkt. Probeer het eens. Meer in het moment leven helpt je niet alleen piekeren te verminderen, maar ook meer te genieten.

3. BREATHE

Je staat onder spanning als je piekert. Een snelle manier om die spanning af te bouwen is door slim om te gaan met je ademhaling. Meer daarover lees je in dit artikel.

4. NIET ZORGEN OM, MAAR ZORGEN VOOR

Iedereen krijgt te maken met zorgen. Kleine zorgen, grote zorgen. Het maakt niet uit. Iemand in je omgeving wordt ernstig ziek, je kind wordt gepest op school, bang zijn voor je bevalling, zorgen over of je het allemaal wel kunt betalen. Maar ook zorgen over dat je deze week nog zoveel moet doen, die berg was die boven op je ligt te wachten, die deadline die je deze week op je werk moet halen. Het is goed dat je daar allemaal over nadenkt. En bij zorgelijke situaties horen passende zorgen. Piekeren wordt pas een probleem als je je teveel zorgen gaat maken. De meest effectieve manier om met teveel piekeren om te gaan is de koe bij de horens te vatten. Zorg ervoor dat je denkt in oplossingen. Zorg ervoor dat je aandacht (het grootste gedeelte van de tijd) op je cirkel van invloed gericht is. Meer daarover lees je in dit artikel. Doe boodschappen voor je zieke familielid, stap naar de schoolleiding, zoek een werkster. Als je maar een plan maakt en dingen aanpakt.

5. PIEKERPERIODES

Als dit alles niet helpt, kun je piekerperiodes gaan inlassen. Piekerperiodes zorgen ervoor dat als je piekert, dat piekeren beperkt blijft.

Wat heb je nodig?

  • Papier
  • Post-its
  • Pen
  • Doos

Vervolgens:

Las twee keer per dag een piekerperiode van 10 minuten in (bijvoorbeeld een keer in de ochtend, een keer aan het eind van je werkdag, maar niet vlak voordat je slapen!).

Tijdens die piekerperiode ga je aan tafel zitten, zonder afleiding. Neem je papier erbij, zet je wekker en schrijf alle gedachten die in je opkomen op. Het hoeven geen goede, correcte zinnen te zijn. Laat je lekker gaan. En stop na die 10 minuten ook echt.

Zodra de wekker gaat, denk je aan iets leuks. Je baby, een vakantie, de dag dat je je partner ontmoette. Gebruik daarbij weer al je zintuigen zoals bij punt 2 beschreven.

Krijg je op andere momenten, buiten de piekerperiodes, toch piekergedachten? Schrijf deze dan op de post-its en gooi deze in de doos. Neem ze erbij wanneer je weer met een piekerperiode bezig bent. Probeer de piekergedachtes verder niet weg te stoppen, dat werkt meestal averechts. Het kan helpen om er ‘van een afstandje’ naar te kijken en je gedachten te visualiseren als wolken. Die waaien ook weer voorbij.

TOT SLOT: OEFENEN BAART KUNST

Echt, piekeren is een hardnekkige gewoonte. Verwacht niet dat het van de een op andere dag over is als je er veel last van hebt. Blijf doorzetten, oefenen en je zult op een dag merken dat je brein steeds meer getraind is om te leren loslaten.

Pieker jij veel? Wat doe jij om met piekeren om te gaan? Superbenieuwd!

MomUp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.