1 oefening, 3 dingen en bergen aan voordelen

De 3 dingen oefening helpt je een meer positieve mindset te creëren. Waarom is dat belangrijk, denk je misschien?

Nou, omdat je je negatieve dingen van nature veel beter herinnert dan positieve dingen.

Fijn is dat hè.

Kwestie van survival of the fittest.

Heel plat gezegd: het leven draait om voortplanten en overleven als je het puur in evolutietermen bekijkt. Om te overleven moet je gevaar goed kunnen herkennen. Zeker als je tienduizenden jaren geleden leefde. In die tijdssprongen moet je denken als je het over evolutie hebt. Leuke dingen hadden niet zo heel veel meerwaarde.

En dus worden negatieve herinneringen vandaag de dag nog steeds beter opgeslagen in je brein dan positieve herinneringen.

THE HAPPINESS ADVANTAGE

Ik heb als 18-jarige een flink auto-ongeluk gehad. Jaren geleden dus. Toch krijg ik nog steeds een knoop in m’n maag als ik over dat stukje snelweg rijd. Ik rij er liever niet. Nog voordat ik bedenk wat er op die plek gebeurde. Mijn hersenen hebben hun werk goed gedaan: ik heb een stressreactie opgeslagen die automatisch in werking wordt gezet op dat stukje weg. Waardoor ik het gevaar dat daar wel eens op de loer zou kunnen liggen liever vermijd: grotere kans op overleven dus (ook al is dat niet realistisch).

Zo’n ongeluk is natuurlijk iets heftigs. Logisch dat je je dat goed herinnert. Maar iets soortgelijks gebeurt ook wanneer zich kleine, negatieve, misschien onbenullige dingen voordoen. En dat kun je eigenlijk niet gebruiken. Want ook al is het om te overleven belangrijk om gevaar te herkennen, in het dagelijkse leven bestaat er zoiets als een ‘happiness advantage’.

De afgelopen jaren is daar ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Meer goede, positieve dingen om je heen zien zorgt ervoor dat je je beter voelt. Dat zorgt weer voor meer dankbaarheid en optimisme. En nee, dat is niet een of ander zweverig praatje, maar iets dat je met hardcore biologie kunt onderbouwen.

Doordat je je goed voelt maak je meer dopamine en serotonine aan. Stofjes die de delen van je brein die te maken hebben met leren een boost geven. Resultaat: sneller informatie verwerken, die informatie sneller terugvinden, sneller en creatiever denken, sneller leren en beter in staat zijn om problemen op te lossen. Allemaal dingen die wij in ons drukke leven goed kunnen gebruiken.

BALANS IS ALLES

Maar wacht, wacht. Voordat ik je vertel hoe je de happiness advantage kunt trainen, een belangrijke noot. Ik bedoel met dit artikel absoluut niet te zeggen dat je alleen maar positieve dingen moet leren zien. Dat zou je naïef maken. Ik denk wel dat je er veel voordeel van kunt hebben om meer balans te vinden tussen negatieve en positieve gedachten.

En die balans kun je verbeteren met een simpele oefening die lang geleden mijn hart veroverde.

DE 3 DINGEN OEFENING

Deze oefening is namelijk zo eenvoudig dat het bijna te mooi om waar te zijn lijkt: noteer op het einde van de dag 3 dingen die de afgelopen 24 uur goed zijn gegaan. That’s it.

De zon op je gezicht, een lekkere maaltijd (je weet wel, de kleine geneugten des levens), de geboorte van je baby (om meteen naar het andere uiterste te gaan: de life events). Hoe meer details je opschrijft, hoe beter.

De 5 minuten die je dat per dag kost, kunnen je leven veranderen. Beloofd.

Op mij heeft deze oefening een direct effect: het helpt me om de dingen te waarderen zoals ze zijn als het een mindere dag was en het helpt me om me alleen maar nog beter te voelen als het een goede dag was.

Welk effect heeft de 3 dingen oefening op jou? Ik ben benieuwd!

MomUp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.