OntSpanje: 6 tips voor minder decemberstress

Decemberstress.. we kennen het denk ik allemaal wel.

Ik heb een haat-liefde verhouding met december.

Aan de ene kant vind ik het een magische maand met alle lichtjes, gezelligheid, feestjes, lekker eten en cadeautjes.

Aan de andere kant vind ik december ook stressvol. Want al die leuke dingen betekenen ook: heel veel geregel, zeker nu er twee kleine kindjes rondlopen en het leven drukker dan druk is.

Toch is dat magische iets wat ik mijn kinderen als herinnering hoop mee te geven: het gevoel van warmte, familie en verwondering om je heen. Reden dus om december zo leuk als mogelijk te laten verlopen. Daarom verzamelde ik in de afgelopen jaren een aantal decembertips waardoor ik minder stress ervaar en meer geniet.

DECEMBERSTRESS TIP 1: PLAN, PLANNEN, PLANNING

Dit is de belangrijkste tip die ik heb. Begin op tijd met plannen. Dat scheelt zo ontzettend veel stress. Misschien ben ik de enige, maar ik heb er een bloedhekel aan om op het laatste moment door drukke winkelstraten te moeten zoeken naar cadeaus en ingrediënten voor kerst- en sinterklaasdiners. Ik maak daarom altijd verschillende planningen: eentje voor cadeaus (want: grote familie en anders raak ik het overzicht kwijt) en eentje voor het diner (want: idem). En deze planningen maak ik dan apart voor Sinterklaas en Kerst (in ons geval is december nog eens extra druk met verjaardagen en ons eigen jubileum). Ik verzamel eerst alle cadeaus en pak ze dan op enig moment allemaal tegelijk in. Wat betreft boodschappen probeer ik op het laatste moment ook alleen nog maar echte last-minute ingrediënten te halen.

DECEMBERSTRESS TIP 2: WEBSHOPS ZIJN JE GROOTSTE VRIEND

Webshops vind ik een lifesaver in december. Waarom? 1. ik heb weinig tijd om uren te gaan winkelen, 2. ik kan op m’n gemak uitzoeken wat ik nodig heb terwijl mijn kinderen in bed liggen haha, 3. het is vaak ook nog goedkoper. En dus brengt de postcode bij ons heel veel pakketjes in december :).

DECEMBERSTRESS TIP 3: MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK

Ik kook graag, maar ik vind koken vaak ook stressvol. Zeker voor een grote groep mensen. Voordat er kindjes waren vond ik het nog wel leuk, maar nu zij er zijn vind ik het lastig om thuis een heel kerstdiner in elkaar te zetten met alle drukte om me heen. Heb jij dat ook? Maak het jezelf dan gemakkelijk. Ga of uit eten, of regel dat je bij iemand anders gaat eten (en bied bijvoorbeeld aan om een gang te maken), laat eten bezorgen of ga voor iets heel simpels: gourmetten of fonduen bijvoorbeeld.

DECEMBERSTRESS TIP 4: GEZOND ETEN, OOK ALS HET GEZELLIG IS

Ik merk tijdens de coaching met moeders vaak dat december wat betreft doelen stellen een moeilijke maand is. Op het gebied van werk-privé balans en het ervaren van stress, maar ook op het gebied van voeding/beweging en eventueel afvallen. December is wat betreft eten natuurlijk een maand van verleidingen. Ondanks dat ik vind dat je daarvan moet genieten, kun je vrij gemakkelijk toch ervoor zorgen dat je in januari niet het gevoel hebt dat je helemaal opnieuw moet beginnen. In dit artikel schreef ik daar eerder al meer over.

DECEMBERSTRESS TIP 5: BE MINDFUL EN GENIET

Al dat plannen zou er uiteindelijk voor moeten zorgen dat je op de dagen zelf meer kunt genieten. En toch is dat vaak niet vanzelfsprekend. Door een aantal mindfulness principes toe te passen kun je ervoor zorgen dat je de feestdagen meer in het nu beleeft, genietend van je gezin en familie. Hele simpele, korte ademhalingsoefeningen kunnen je daarbij helpen. Probeer bijvoorbeeld eens écht aanwezig te zijn door aandacht te schenken aan al je zintuigen terwijl je eet. Voer een goed gesprek met een familielid dat je allang niet gesproken hebt en probeer écht te luisteren. Neem de tijd om uitgebreid met je kinderen te spelen. Of doe lekker even helemaal niets.

DECEMBERSTRESS TIP 6: REFLECTEER EN KIJK VOORUIT

Tot slot vind ik december een mooie maand om te reflecteren op het afgelopen jaar en doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Neem een halfuur tot een uur de tijd om op te schrijven hoe je het afgelopen jaar hebt ervaren, wat waren de hoogte- en dieptepunten, wat heb je geleerd, waar ben je dankbaar voor? En hoe zie je het komende jaar? Wil je dingen anders doen? Hoe wil je jezelf graag ontwikkelen? Wat ga je dagelijks, wekelijks, maandelijks doen om op 31 december volgend jaar met een goed gevoel terug te kijken?

Make it a December to remember… Fijne feestdagen!

MomUp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.