Hoe je triggers kunt gebruiken bij het behalen van je doel

Triggers zijn situaties, mensen, dingen, gedachten, gevoelens die ervoor zorgen dat je iets wilt gaan doen op een bepaald moment.

Een voorbeeld: stel je ploft nadat je je kinderen in bed hebt gelegd altijd voor de tv met iets lekkers. Dat doe je vrijwel altijd. Routine dus.

Ongemerkt maakt je lichaam zich al klaar om te gaan snacken, zodra het de tv ziet. Het is wat Pavlov een eeuwigheid geleden al beschreef met zijn klassieke conditionering. De omstandigheden, de situatie, de sfeer, zorgen er vanzelf voor dat je zin krijgt in dat stuk cheesecake.

Of jij dat nu wilt of niet.

TRIGGERS MINDER STERK MAKEN ALS ZE ERVOOR ZORGEN DAT JE NIET DOET WAT JE WILT DOEN

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, om in een situatie waarin je weet dat er een sterke trigger speelt en waarin je weet dat je daardoor niet doet wat je wilt doen, ervoor te zorgen dat die trigger in kracht verliest:

  1. Je bewust worden van de trigger. Wat is je doel en wat wil je veranderen? Ga eerst na of triggers een rol spelen bij het niet doen van wat je wilt doen.
  2. Creëer tijd. Stel je zit voor die tv. Zorg er dan voor dat je niet direct begint te snoepen. Wacht minstens een aantal minuten. In die tijd ga je iets anders doen.
  3. Een plan voor de tijd die je creëert. Reken er maar op dat het best moeilijk is om je trigger minder sterk te maken. Eerst handelde je uit automatisme. Nu moet je bewust de keuze maken om iets anders te doen. Dat betekent dat je behoefte, een craving gaat voelen. En dat is verdomd lastig. Maak daarom een plan. Je kunt afleiding zoeken. Maar beter werkt het volgende: leer te surfen op dat gevoel van behoefte. Een behoefte komt en gaat. Het loopt langzaam op naar een piek en neemt daarna ook altijd weer af. Dat besef alleen al helpt. Wegduwen van het gevoel helpt niet, dat werkt vaak juist averechts. Adem een aantal keren diep in en uit. Zit een aantal minuten met dat gevoel en kijk of het over gaat. Zo niet, dan geef er aan toe en ben niet te streng voor jezelf. Het zal naarmate je oefent, vanzelf beter gaan.
  4. Leer. Het zal misschien niet meteen lukken. En dat is niet erg. Als je er maar van leert. Wat kun je de volgende keer anders doen? Welke triggers mis ik? Welke zijn het sterkst? Heb ik extra hulp/begeleiding nodig om te komen waar ik wil zijn? Accepteer dat veranderen gaat met vallen en opstaan.

TRIGGERS IN JE VOORDEEL GEBRUIKEN OM JUIST TE DOEN WAT JE WILT DOEN

Andersom gaat deze vlieger ook op.

Een trigger op het juiste moment kan ervoor zorgen dat je juist wel gaat doen wat  je wilt doen.

Stel je wilt op een gezette tijd gaan sporten, maar elke keer als het zo ver is denk je: ‘Naaah, vandaag toch geen zin’.

Door jezelf door middel van een trigger te herinneren aan wat je van plan was, kun je je motivatie een boost geven. Bijvoorbeeld door ’s ochtends een melding in je agenda te zetten: GET YOUR ASS UP GIRL!

Of je wilt minder snoepen. Een simpele post-it op je snoepkast- of pot met NIET SNOEPEN, kan ook weer werken als een trigger.

Gebruik jij triggers wel eens in je voor- of nadeel? Ben benieuwd! Deel in the comments below. 

MomUp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.