Test jezelf: cold turkey of in babystapjes doelen stellen?

Doelen stellen, er is al zoveel over geschreven.

Als je me een aantal jaren geleden had gevraagd wat ik de beste manier van veranderen en doelen stellen vond, had ik gezegd: in kleine babystapjes.

Dat overweldigt niet. 

Dat zorgt ervoor dat je niet zoveel stress ervaart dat je helemaal niet begint. 

Dat is te overzien.

Maar gaandeweg merkte ik dat een klein gedeelte van de mensen die ik coachte meer baat hadden bij grotere, alles-of-niets doelen.

Het stellen van kleine doelen werkte ze juist tegen.

Ikzelf ben ook zo iemand: als ik een zak chips open trek eet ik die leeg. Kleine stapjes nemen en maar een handje eten, dat werkt voor mij niet. Ik raak er eerder gedemotiveerd door. En zo gaat het eigenlijk bij alles in mijn leven: ik doe iets rigoureus, of niet. Terwijl ik altijd geleerd heb dat veranderen in kleine stappen beter werkt.

Dat zette me aan het denken. Wat is nu eigenlijk beter? Direct maar een groot doel stellen of veranderen in zo klein mogelijke stappen? En dus ging ik op onderzoek uit.

DE WETENSCHAP OVER HET STELLEN VAN DOELEN

In de psychologie is men het erover eens dat doelen stellen belangrijk is, wil je daar komen waar je wilt zijn. Maar helaas. Welke manier de beste manier is om dat te doen.. daar zijn ook wetenschappers nog niet helemaal over uit.

Het lijkt er in ieder geval op dat we veel flexibeler zijn in het veranderen van gedrag dan voorheen werd gedacht.

De truc lijkt te zijn: ontdekken wat past bij jou en jouw doel. Een kwestie van jezelf (leren) kennen. Zeker als je als eens soortgelijk gedrag hebt proberen te veranderen, is het verleden vaak een goede voorspeller voor de toekomst.

TEST JEZELF: RIGOUREUZE PLANNEN MAKEN OF HET GEHEEL IS MEER DAN DE SOM DER DELEN?

Ik heb een klein testje voor je gemaakt, zodat je erachter kunt komen welke manier past bij jou en het doel dat je gesteld hebt.

Hieronder staan een aantal stellingen. Lees deze en bedenk of deze stelling bij jou past. Je eerste indruk is vaak de juiste!

Bij dit doel is een rigoureus plan waarschijnlijk beter als:
 • je het gevoel hebt dat je er last van gaat krijgen als je je doel niet snel behaalt.
 • je weet dat je omgeving (partner, familie, vrienden, collega’s etc.) je gaat steunen.
 • het idee van een alles-of-niets doel je enthousiast maakt. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga drie keer per week sporten, of ik sport niet’.
 • je verwacht dat er weinig dingen zullen zijn die het je moeilijk zullen maken om je doel te behalen óf je weet heel goed wat het je moeilijk kan maken en je hebt alles geregeld om er toch een succes van te maken.
 • je weet dat het je minder moeite kost om iets helemaal niet te doen, dan af en toe niet. En andersom: je weet dat je liever ergens helemaal voor gaat, dan een klein beetje.
 • je niet in paniek raakt van het idee dat je een groot doel wilt bereiken. Het geeft je juist energie.
Bij dit doel zijn kleine stappen waarschijnlijk beter als:
 • je weet dat je dit doel wilt behalen, maar er zit geen deadline aan.
 • je niet zeker weet of je steun zult krijgen van je omgeving.
 • je doel is een ik-wil-beter-worden-in doel en daar voel je je goed bij: ‘Ik wil beter worden in gezonder eten’, bijvoorbeeld.
 • je niet precies weet wat het je moeilijk kan maken of je weet wel wat het je moeilijk kan maken, maar je weet niet goed hoe je daarmee om moet gaan.
 • af en toe ‘zondigen’ je niet demotiveert, daarna kun je er juist weer met volle energie tegenaan.
 • je in paniek raakt van een groot doel. Zo erg dat je misschien wel helemaal niet begint.

Ik denk nog steeds dat kleine doelen stellen voor de meeste mensen het beste werkt. Maar voor een enkeling en een enkel doel werkt juist de andere manier beter.

Het belangrijkste: dat je doet wat werkt voor JOU!

Wat werkt beter voor jou? Laat het weten in the comments below. Ik ben heel benieuwd!

MomUp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.