Mindless vs. mindful eten: hoe je eet is belangrijker dan wat je eet

Mindful eten. Ik schreef er jaren geleden mijn scriptie over. 

Ik onderzocht of een mindfulnesstraining een effect had op eetgedrag, welzijn en BMI.

De interventie was te kort en de onderzoeksgroep was te klein om significante verschillen in BMI te vinden, maar we vonden wel dat mindfulness een positief effect had op de relatie die de deelnemers met eten hadden.

Ze voelden beter aan of ze écht honger hadden, of dat ze alleen maar aten op basis van emoties of of op de automatische piloot.

Dat zijn op de lange termijn hele fijne factoren als je niet alleen blijvend wilt afvallen, maar je daar ook goed bij wilt voelen. 

WAAROM JE RELATIE MET ETEN ALLESBEPALEND IS

Voordat ik kinderen kreeg, zag ik helemaal voor me. Ik zou minstens een jaar borstvoeding geven. Mijn kind zou maar zelden een snoepje krijgen. Ik zou zelf, bijna altijd, gezonde maaltijden klaarmaken. En ik zou vooral heel erg relaxed worden als het op eten aan kwam.

Zo moeilijk kon het niet zijn. Toch?

De realiteit verliep als volgt: ik werd al snel geveld door meerdere borstontstekingen en stopte met borstvoeding geven. Ik maakte me vaak zorgen over dat mijn oudste dochtertje heel weinig eet. Het is moeilijk om altijd ‘nee’ te zeggen als je peuter maar blijft zeuren om snoep. Opa’s/oma’s/tantes enzovoort luisteren niet altijd naar jouw wensen. En de hectiek van alledag maakt dat ik ook wel eens dat ik een potje open trek voor mijn nu 10 maanden oude baby. 

Kortom: ik kan wel zeggen dat het thema ‘voeding’ een dingetje is geweest in mijn eerste jaren als moeder haha!

Het voornemen om relaxed met voeding om te gaan, maar tegelijkertijd wel allerlei hooggespannen verwachtingen te hebben, dat werkte niet.

Het deed me nadenken over de relatie die wij als volwassenen met eten hebben.

Kinderen zijn wat eten betreft nog heel puur: ze voelen heel goed aan wanneer ze vol zitten en wanneer niet. Ze eten nog heel mindful

Toen ik op een dag alweer krampachtig aan mijn dochtertje vroeg of ze écht geen honger had, besloot ik dat er ermee op moest houden.

Als ze écht honger zou hebben, gaat ze vanzelf eten bedacht ik me. Haar lichaam geeft nog heel duidelijk en zuiver hongersignalen aan en doordat ik zo graag wil dat ze eet, verstoor ik dat. 

Op de langere termijn is het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten veel belangrijker dan wat ze eet.

En zo is het voor ons als volwassenen ook.

MINDFUL VS. MINDLESS ETEN

Sta er eens bij stil hoe jouw relatie met eten is. Hoe vaak eet je op de automatische piloot? Of omdat je je verdrietig, boos, of verveeld voelt? Hoe vaak eet je door terwijl je lichaam aangeeft dat je vol zit? Heb je eigenlijk wel door dat je lichaam aan geeft dat je vol zit?

Ik herken het bij mezelf namelijk maar al te goed.. mindless eten.

Het gebeurt vooral als ik moe ben, wanneer ik na een lange dag op de bank neerplof. Of als ik hele erge honger heb. Dan eet ik zo een zak chips leeg, op de automatische piloot terwijl ik (ook mindless) televisie kijk.

Op zich is daar niets mis mee, zo lang het niet te vaak gebeurt en je zelf tevreden bent.

Maar waarschijnlijk las je dit niet als je tevreden bent over de manier waarop je eet.

Ben je in je hoofd veel bezig met eten? Met hoe je eruit ziet? Ben je krampachtig bezig met het tellen van calorieën? Met een lichaam te willen hebben dat je nu niet hebt?

Mindfulness kan je helpen dat los te laten. En hoe tegenstrijdig het ook klinkt: het kan je tegelijkertijd helpen toch je doel te behalen.

Wanneer je mindful eet, ben je je bewust van wat je eet, hoe je eet en waarom je eet. Mindful eten is nieuwsgierig en niet veroordelend eten. Het is dus ook niet erg als je wel een keer die zak chips leeg eet.

Het gekke is namelijk dat je dat waarschijnlijk steeds minder zult doen, omdat je je op een milde en vriendelijke manier bewuster bent van wat je eet en daardoor meer ruimte komt om andere keuzes te maken.

5 TIPS OM MEER MINDFUL TE ETEN

Vaker mindful eten vraagt om oefening. Mijn favoriete tips om vaker mindful te eten zijn de volgende:

  • Geef voordat je begint met eten, je honger een cijfer. Een 1 staat bijvoorbeeld voor een klein beetje trek en een 10 voor hele erge honger. Herhaal dit een aantal keer tijdens het eten, zodat je je bewust wordt van de hongersignalen die je lichaam van nature geeft.
  • Ga, voordat je begint te eten, na wat voor honger je hebt. Heb je lichamelijke honger, simpelweg omdat je lichaam voeding nodig heeft? Of zijn er misschien emoties die ervoor zorgen dat je wilt eten? Denk bijvoorbeeld aan verdriet, verveling maar ook gewoonte of moeheid. Is er iets anders dat je kunt doen om met deze emoties om te gaan?
  • Eet bewust, langzaam en maak gebruik van je zintuigen. Hoe ruikt je eten, hoe ziet het eruit, hoe is de smaak en textuur? En wist je dat je hersenen een minuut of 20 nodig hebben om een verzadigingssignaal door te geven aan je maag? Neem dus de tijd.
  • Geniet. Maak er een feestje van. Doe de moeite om een mooi bord te maken, elke dag weer.
  • Herhaal, herhaal, herhaal. Rome wasn’t built in a day. Dat geldt ook voor nieuwe gewoontes.

Meer inspiratie om gezonder te eten en meer te bewegen vind je bijvoorbeeld hier, hier en hier.

Hoe is jouw relatie met eten en heb je wel eens geprobeerd om meer mindful te eten? 

MomUp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.